MANUK AH PIALAPAAN
(Ayam Masak Berbumbu Kelapa Parut)
Bahan-bahan A:
I ekor ayam (dipotong kecil)
¼ biji kelapa parut
3 btg serai (dititik)
1 bawang besar (dihiris)
Garam dan perasa secukupnya
5 camca besar minyak kelapa
Bahan Tumbuk B :
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
12 biji cili padi
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
3 sdt ketumbar
1 ½ inci kunyit hidup
Cara penyediaannya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan ayam. Masak hingga kekuningan. Tambah sedikit air dan masak hingga empuk.
2. Gaulkan kelapa parut, serai dan bahan tumbuk. Masukkan ke dalam ayam. Masak selama 2 – 3 min.
3. Masukkan bawang besar dan garam. Biarkan mendidih hingga kering.
VERSI NYONYA BORNEO
Semua bahan A sama.
Untuk bahan tumbuk (B) Campuran Serbuk :
Semua sama kecuali cili api NB menggantikannya dengan 2 tsp cili serbuk dan kunyit hidup diganti dengan 1 tsp kunyit serbuk. Rempah yang lain NB menggunakan rempah serbuk yang dah siap.
( C ) Bawang dan halia NB tumbuk je sebab resepi ni menggunakan bawang yang sedikit.
So, *** Bahan B + C + kelapa parut + 1 tsp garam + 1 tsp perasa gaul rata.
Caranya:
Panaskan 5 tbsp minyak dan goreng kekuningan ayam + 1 tsp garam + 1 tsp perasa yang telah digaul rata. Bubuh air 1 cawan.
Masuk serai titk dan bawang besar hiris. (Option: Tambah air lagi untuk kuah.)
Masak sehingga ayam empuk baru masukkan bahan campuran ***.
Gaul dan biar seketika dan Taa raaa Siap untuk di santap.
Masakan ini juga sedap di makan dengan roti bakar. Yum yum.
Happy Cooking!
MISSISSIPPI MUD PIE
1 cup flour
¼ tsp baking powder
1 cup sugar
½ cup butter
1 tsp vanilla extract
400 gms choc (coarsely chop)
2 eggs (lighty beaten)
Preheat oven 180 c. Grease and line a 8 in square cake pan.
Mix together flour and baking powder.
In a small saucepan, combine sugar, butter and 3 tbsp water. Bring to boil and remove from heat. Stir in vanilla and add half the choc (200gm). Mix well until smooth. Let cool.
Stir egg into cooled mixture and beat well. Add flour and stir to blend. Fold in remaining choc. Bake for 30 min.
Drizzle with warm choc, sprinkle with nuts or top with 1-2 scoops ice cream. Walla…..
Choc Sauce
100 gms dark / choc (chop into pieces)
½ cup strong coffee or ½ cup water and 1 tbsp coffee/mocha paste/emulco.
¼ cup superfine sugar
Melt choc in double boiler, add coffee and sugar. Stir over med heat until smooth and creamy.
MISSISSIPPI MUD PIE WITH DARK CHOCOLATE SAUCE... yum mmy!