DAGING PRUNE
*Tag: Intermediate cookin
*Masa Persediaan : 30 min
* Masa Memasak : 1 jam
1 kg daging dipotong nipis dan lebar @ potong kiub siap beli
Perap semalaman @ 30 min dgn bahan kisar berikut:
3 biji bawang besar
5 batang serai
1 pkt @ 280gm buah prune (buang bijinya ) @ seedless prune siapbeli
1 kotak @ 40gm kecil kismis (hitam/kuning)
1 cawan @ 250ml air
1 sdm gula merah/gula melaka @ gula apong @ gula
1 sdt garam
2 sdm kicap pekat (Cap unta/camel brand)
1 sdm sos lada hitam @ 1 sdm lada hitam biji
1 pkt Homemade REMPAH MASAK HITAM*
Cara:
Panaskan kuali tuang minyak 1 cawan, apabila panas masukkan hirisan nipis 2 biji bawang.
Goreng hingga kuning kecoklatan.
Masukkan perapan daging dan gaul rata. Masukkan 2 cawan air.
Masak sehingga daging empuk dalam 1 jam.
Jika suka/ada masukkan kerisik 2 sdm kacau, tutup api. Biar 10 min sebelum dihidangkan.
Nota:
Blh juga bawang ditumis dgn campuran minyak ¾ cawan dan 2 sdm ghee utk lebih kaw.
Rempah * saya prefer guna 2 paket lebih terasa rempahnya.
Utk kurang pedas gunakan 1 sdt lada hitam.
Kerisik saya buat sendiri beli 1 biji kelapa parut putih/biasa goreng atau sanggai hingga kuning coklat. Sejukkan dan simpan utk kegunaan lain. Kalau tak bubuh kerisik pun ok rasanya tetap mantap gitu.
Daging Perap
Selamat Mencuba & Happy Cookin!
No comments:
Post a Comment