Wednesday, February 2, 2011

Daging Prune Enak

DAGING PRUNE    
                                                                                                                                                                         
*Tag: Intermediate cookin  
*Masa Persediaan : 30 min   
* Masa Memasak  :  1 jam



1 kg daging dipotong nipis dan lebar @ potong kiub siap beli
Perap semalaman @ 30 min dgn bahan kisar berikut:

3   biji bawang besar
5   batang serai
1   pkt @ 280gm buah prune  (buang bijinya ) @ seedless prune siapbeli
1   kotak @ 40gm kecil kismis (hitam/kuning)

1   cawan @ 250ml air
1  sdm gula merah/gula melaka @ gula apong @ gula
1  sdt garam
2  sdm  kicap pekat  (Cap unta/camel brand)
1  sdm sos lada hitam @ 1 sdm lada hitam biji
1  pkt Homemade  REMPAH MASAK HITAM* 

Cara:
Panaskan kuali  tuang minyak  1 cawan, apabila panas masukkan hirisan nipis 2 biji bawang.
Goreng hingga kuning kecoklatan.
Masukkan perapan daging dan gaul rata. Masukkan  2 cawan air.
Masak sehingga daging empuk dalam 1 jam.
Jika suka/ada masukkan kerisik 2 sdm  kacau,  tutup api. Biar 10 min sebelum  dihidangkan.

Nota:
    Blh juga bawang ditumis dgn campuran minyak  ¾  cawan     dan 2 sdm ghee utk lebih    kaw.
    Rempah * saya prefer guna 2 paket lebih terasa rempahnya.
    Utk kurang pedas gunakan 1 sdt  lada hitam.
    Kerisik saya buat sendiri beli 1 biji kelapa parut putih/biasa goreng  atau sanggai hingga kuning coklat. Sejukkan dan simpan utk kegunaan lain. Kalau tak bubuh kerisik pun ok rasanya tetap mantap gitu.


    Daging Perap


Selamat Mencuba & Happy Cookin!
                                                  

No comments:

Post a Comment