Tuesday, February 1, 2011

KARI AYAM NB

KARI  AYAM simple                                                

 *Tahap  Chef          : Beginner 
 * Masa persediaan : 10 min   
 *Masa memasak    :  30 min



Potongan  dari  1 ekor ayam  diperap dengan   
                   
1 sdm serbuk  HomeMade REMPAH KARI NYONYA* 
1 sdt serbuk kunyit
1 sdm serbuk kiub ayam

Sementara ayam diperap sediakan bahan dibawah untuk di kisar halus.

3 biji bawang besar
3 cm belacan
3 sdt serbuk Homemade REMPAH KARI NYONYA*
3 sdt serbuk  perasa ayam @ 3 sdt ikan bilis
1 cawan air

1 pkt  Santan krim/peket/kotak @  ½ tin susu cair  +   500ml air @ 2 Cawan air

Cara :

   Goreng  ayam sebentar (10 min) dalam minyak yang sedikit (1 cawan). Bila  agak        kekuningan @ separuh masak masukkan bahan kisar. Gaul rata 10 min.
   Masukkan air + santan. Kacau rata . Apabila mendidih di tengah kuali, rasa masinnya. Kurang masin + kiub ayam, kalau termasin + gula 1 sdt @ tambah air  ½ cawan.
   Tutup api selepas 20 min. Biar 10min dikuali baru di angkat dan dihidangkan.

NOTE:
Untuk serbuk kari saya guna serbuk kari* khas diatas kerana dah cukup rasa dan paling penting homemade dijamin kebersihan, sedap serta halal. 100% muslim products. For those yang tak reti/ tak pandai masak katanya hah guna je serbuk kari ni gerenti jadi. Hello tokey berapa mau kasi % sudah promo ini serbuk kari !! Hello Ros, your hubby suka kari nak? Must try this… 5star.

P.s. Pernah terbaca di blog lain serbuk kari yang di campur aji-no-moto dalam kuantiti yang banyak. Apa nak jadi daa…




No comments:

Post a Comment