KARI AYAM simple
*Tahap Chef : Beginner
* Masa persediaan : 10 min
*Masa memasak : 30 min
Potongan dari 1 ekor ayam diperap dengan
1 sdm serbuk HomeMade REMPAH KARI NYONYA*
1 sdt serbuk kunyit
1 sdm serbuk kiub ayam
Sementara ayam diperap sediakan bahan dibawah untuk di kisar halus.
3 biji bawang besar
3 cm belacan
3 sdt serbuk Homemade REMPAH KARI NYONYA*
3 sdt serbuk perasa ayam @ 3 sdt ikan bilis
1 cawan air
1 pkt Santan krim/peket/kotak @ ½ tin susu cair + 500ml air @ 2 Cawan air
Cara :
Goreng ayam sebentar (10 min) dalam minyak yang sedikit (1 cawan). Bila agak kekuningan @ separuh masak masukkan bahan kisar. Gaul rata 10 min.
Masukkan air + santan. Kacau rata . Apabila mendidih di tengah kuali, rasa masinnya. Kurang masin + kiub ayam, kalau termasin + gula 1 sdt @ tambah air ½ cawan.
Tutup api selepas 20 min. Biar 10min dikuali baru di angkat dan dihidangkan.
NOTE:
Untuk serbuk kari saya guna serbuk kari* khas diatas kerana dah cukup rasa dan paling penting homemade dijamin kebersihan, sedap serta halal. 100% muslim products. For those yang tak reti/ tak pandai masak katanya hah guna je serbuk kari ni gerenti jadi. Hello tokey berapa mau kasi % sudah promo ini serbuk kari !! Hello Ros, your hubby suka kari nak? Must try this… 5star.
P.s. Pernah terbaca di blog lain serbuk kari yang di campur aji-no-moto dalam kuantiti yang banyak. Apa nak jadi daa…
No comments:
Post a Comment