Monday, February 14, 2011

My Cheongsam

My Cheongsam  Stoly maa...Membelek-belek gambar lama … sebenarnya nak mencari gambar anak sahabat  tapi mata NB terpaut dengan gambar cheongsam merah yang NB pakai sewaktu berusia 7 tahun. 1 Malaysia itulah yang tergambar tatkala merenung gambar tersebut. 

Memang benar keluarga NB telah mempraktikkan budaya cheongsam sejak dulu lagi. Malah NB teringat masa itu NB begitu gembira dan bangga ditempahkan baju tersebut. Seingat NB mempunyai 2 pasang baju cheongsam yang satu lagi berwarna merah jambu. 

Begitulah kalau dah nostalgia namanya… apa tah lagi baru habis cuti tahun baru cina pastinya segala kenangan lama berlegar-legar di fikiran.

Itu belum lagi budaya bonda NB sehingga sekarang memberi hadiah kepada teman-teman bangsa cinanya pada perayaan Chinese New Year dan konsep balas membalas tidak berhenti di situ apabila bonda pula mendapat hadiah dan hamper apabila tiba Hari Raya. 

NB juga teringat waktu kecil-kecil ketika berusia 6 tahun sehingga darjah 6 begitu bahagia dan yang paling gembira apabila bonda menghantar kek pada tauke langganan runcitnya dan NB diberi angpau merah yang pastinya dalam sampul itu tak pernah kurang dari RM20 yang mana jumlahnya agak besar bagi NB waktu itu… Senyum simpul NB hingga ke telinga.

Dan sejak tradisi hamper muncul sekitar tahun 1990an sehingga sekarang rumah bonda dan rumah NB juga tidak pernah terlepas dengan pemberian sahabat-sahabat dan jiran-jiran cina. Thank you, thank you friends. 

Itulah budaya 1 Malaysia yang telah lama NB terapkan dalam jiwa berkat didikan ayah dan bonda.

GONG XI FA CAI !
No comments:

Post a Comment