Wednesday, February 2, 2011

Projek Daging Prune

Untuk permulaan 2011,  NB nak mulakan R&D masakan dengan DAGING PRUNE, amacam terlioq kerr?

Pertama: NB kenalah siapkan perapan daging. Selalunya  kalau menu  daging NB perap pada hari sebelum, lebih uummph!
Daging yang telah dihiris nipis dan lebar atau potongan kiub siap beli diperap dengan rempah masak hitam siap beli  dan bahan-bahan yang telah di blend halus seperti bwg besar yang banyak, bwg putih, serai yg byk dan lengkuas jika suka. Perap 30 min (while doing other things mencuci ke etc..)  O kalau perap semalaman lagi bagus  biar dagingnya cukup tidoq supaya rempah lebih mesra dan  cepat lembut bila di masak.
Kalau takde lengkuas takpe. Bagi NB rasanya umpama kalau masak sambal  tumis tak bubuh belacan  fahamkan maksud NB. Rasanya takle terjejas byk. Kali ni takde, next time blh try dgn lengkuas pulak so jadila 2 resepi berbeza. Macam tule org invent masakan. Tapi jangan lupa catat setiap invention kite tu klu tak tinggal kenangan je...

NB memang gemar berkongsi ilmu dan idea masakan dengan beginner. Bukan apa deme ni lebih memerlukan info2 sebegini al maklumla org baru dunia baru. Dan NB pun masih belajar bukannya pandei sangat. Nak dijadikan cite, NB ke Mydin USJ petang raya tahun 2009 adalah sekelompok student kolej tercari2 sejenis daun. Akhirnya bertanya pada NB yang mana satu daun kunyit? Bila NB tunjukkan bukan main ceria lagi muka yang tadinya bekerut-kerut. Kemudian NB lihat dia mengambil lebih 10 helai lalu NB tanya nak buat berapa ekor ayam tu? “Sekor je aunty”, jawabnya. ?? Biar betul..

Begitula adatnya, NB pun  kecik2 dolu wkt mak nak ajar masak bukan main liat lagi sebab  tak pernah terfikir nak hidup sendiri dan berkeluarga. Ingat selamanya mak ada..Betul tak? Bila nak buat semua tak tahu. Sampai bila? kalu anak sorang dua bolehla makan kedai 24jam tapi kalu separuh pasukan bola sepak alamak botak le dibuatnya. So iktibar dari situ NB buat perancangan bagaimana nak train anak2 NB berdikari, boleh masak sendiri yang simple pun takpe at least kalu NB takde, "pergi awal" mereka survive. Sebenarnya tak rugi kita dedahkan anak2 kita lebih awal dlm dunia masakan. Banyakkk… positifnya. Percayalaa kata Datuk Siti. Alhamdulillah. atas kesedaran inilah anak sulung NB, 15 tahun dah boleh rangka  apa dia nak masak utk adik2nya bila NB ada urusan luar. NB lak main pesan je la dan yang bestnye sesekali boleh relax sb anak masak utk kita.Yang si adik pula 13 thn and the only boy prefer pastry n baking. Ha, bila dia takleh tido besok ade le resepi baru dia nak try bukan ape malam tu dia dah belek2 buku2 dan kitab2 masakan NB sampai telelap.

Saje nak share, mana tau dari berjuta2 org tu ada yang perlukan idea tapi tak tahu kat mane nak cari. nanti la di n3 lain NB kongsikan perancangan yang NB amalkan dalam dunia masakan. Wokey sampe ketemu lagi dilain N3. Wasalam & Happy cooking!

No comments:

Post a Comment